Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez dodatku ziół w każdej potrawie. Nie tylko wzmacniają smak, ale również są odpowiedzialne za dostarczanie do organizmu wielu niezbędnych składników odżywczych. Niektórym przypisuje się nawet właściwości lecznicze. Są więc niezbędne nie tylko w kuchni, lecz także w domowych apteczkach.

Właściwości mięty i bazylii

Działanie mięty

Przykładem zioła doskonale znanemu wszystkim jest mięta. Jej uprawę zapoczątkowano w krajach śródziemnomorskich, jednak obecnie zbiera się ją na całym świecie. W zależności od zakątka świata przypisuje się jej różne właściwości. W Polsce jednak najbardziej znana jest jako najlepsze remedium na problemy żołądkowe i trawienne. Okazuje się pomocna w chorobach wątroby oraz dróg żółciowych. Olejki z dodatkiem mięty ratują każdorazowo w łagodzeniu objawów przeziębienia. Działa kojąco zwłaszcza na układ oddechowy i zapchany nos, przywraca zmysł smaku i węchu. W sezonie letnim listki mięty dodaje się także do wody i napojów, dzięki temu odczuwa się konkretne orzeźwienie. Znane jest wykorzystanie dekoracyjne do lodów i różnego rodzaju deserów.

Jakie właściwości ma bazylia?

Kolejnym rodzajem zioła doskonale nam znanego jest bazylia, występująca w wielu odmianach. Pochodzi z Południowej Azji, lecz kojarzona jest głównie z dodatkiem do włoskich potraw. Jest obowiązkowym składnikiem pizzy oraz dodatkiem do makaronów, czy zapiekanek. Nie można oczywiście zapomnieć o korzyściach dla zdrowia. Bazylia jest bogata w szereg witamin z grup A,C, E oraz B i kwas foliowy. Spożywając ją dostarczamy do naszego organizmu odpowiednie ilości żelaza, potasu, sodu i magnezu. Może pomóc także w zatrzymaniu dolegliwości żołądkowych, takich jak mdłości, czy wymioty. Bazylia skutecznie pobudza apetyt, co jest ważne w ewentualnych zaburzeniach odżywiania. Jej aromat i niepowtarzalny smak jest nie do podrobienia, dzięki niemu każda potrawa zyskuje oryginalny charakter. Często komponuje się sosy pomidorowe oraz szpinakowe z dodatkiem bazylii. Za każdym razem smakują obłędnie.