Frytki większości z nas kojarzą się z chrupiącymi, smażonymi na głębokim tłuszczu ziemniakami pokrojonymi w słupki. Takie danie jest co prawda smaczne, ale na pewno nie jest zdrowe. To, czy frytki będą pożywne, w dużej mierze zależy bowiem od sposobu ich przygotowania. Zamiast smażyć je na oleju, frytki możemy z powodzeniem przygotować w piekarniku, a oprócz tradycyjnych ziemniaków, wykorzystać także inne, bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywa.

Frytki warzywne prosto z pieca – dlaczego warto je wypróbować?

Tradycyjne ziemniaki, z których zazwyczaj przygotowuje się frytki, same w sobie są raczej zdrowymi i pożywnymi warzywami. Na spożywane ich ilości powinny jednak uważać osoby na diecie odchudzającej oraz cukrzycy, gdyż ziemniaki po obróbce cieplnej zyskują wysoki indeks glikemiczny sprzyjający wahaniom cukru we krwi i w konsekwencji tyciu, zwłaszcza jeśli są spożywane w towarzystwie tłustych dodatków. Ziemniaki zawierają w swoim składzie spore ilości naturalnej witaminy C, która pozytywnie wpływa na odporność. Zawartość skrobi z kolei sprawia, że zapewniają uczucie sytości oraz pozytywnie wpływają na pracę jelit.

Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wykorzystać ziemniaki do przygotowania frytek warzywnych. Oprócz nich warto jednak dodać także inne, zdrowe i pożywne warzywa, które pozwolą na przygotowanie nieco bardziej oryginalnego dania. Frytki warzywne możemy przygotować ze wszystkich warzyw, które dadzą się w łatwy sposób pokroić w słupki. Należą do nich m. in. marchew, korzeń pietruszki, seler, buraki, bataty, cukinia, kabaczek i wiele innych. Zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu, wystarczy delikatnie skopić warzywa oliwą z oliwek, doprawić ulubionymi przyprawami i upiec w piekarniku.

Czy frytki mogą być zdrowe? Jak przygotować ich wersję fit?

Przepis na zdrowe i smaczne frytki warzywne

Frytki warzywne to doskonała propozycja dietetycznego dania, która stanowi zdrowszą alternatywę dla klasycznych frytek ziemniaczanych. Ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz wysokie walory odżywcze, po frytki warzywne z piekarnika możemy sięgać tak często, jak tylko chcemy oraz serwować to danie również dzieciom i osobom starszym, które powinny zadbać o lepszą jakość codziennie spożywanych produktów. Frytki warzywne są daniem bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako przystawka do obiadu, przekąska lub samodzielne danie do zjedzenia w ramach kolacji czy weekendowego śniadania.

Aby przygotować frytki warzywne, kroimy wybrane produkty w cienkie słupki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy wybranymi przyprawami. Doskonale sprawdzą się tu zarówno już gotowe mieszanki przypraw, jak i wybrane z nich, np. pieprz, sól, bazylia, oregano, słodka lub pikantna papryka, zioła prowansalskie, tymianek itp.

Tak przygotowane frytki warzywne wkładamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut aż warzywa delikatnie zarumienią się z wierzchu. Miłośnicy kompletnych dań mogą pokusić się o podanie frytek warzywnych z dorszem w sosie sezamowym – przepis na to ciekawe danie obiadowe jest dostępny na stronie: https://inspirowanesmakiem.pl/frytki-warzywne-z-dorszem-z-sosem-sezamowym/ .