Prawdą jest, że jedzenie bezglutenowe jest jedynym skutecznym lekarstwem w leczeniu celiakii. Jego zastosowanie wpływa na zmniejszenie objawów, płynących z tego schorzenia oraz przeciwdziała wystąpieniu niebezpiecznych skutków, wynikających z nieleczonej celiakii. Trzeba dokładnie zaznajomić się z zasadami diety wolnej bez glutenu tak, by wpływała ona korzystnie na zdrowie człowieka.
Parę słów o diecie bezglutenowej – jedzenie bezglutenowe i jego zalety
Opiera się ona na racjonalnym żywieniu, zgodnym z zasadą eat clean, który staje w opozycji przed traktowaniem organizmu człowieka jako śmietnika. Zachęca ona do czytania etykiet produktów zanim je kupimy. Wybierane są tylko produkty, które nie zawierają w sobie glutenu, czyli wszelkich produktów zbożowych.
Eliminując z diety gluten osoby odzyskują lepsze samopoczucie oraz występowanie groźnych powikłań zdrowotnych. Długotrwałe zastosowanie diety bez glutenu korzystnie wpływa na lepszą pracę układu odpornościowego, kostnego, mięśniowego i trawiennego. Wybierając jedzenie bezglutenowe można uniknąć występowania najczęściej występujących objawów celiakii takich jak: ból brzucha, wzdęcia, nudności, zaparcia, biegunka, anemia, problemy ze szkliwem, trudności z zajściem w ciążę, kłopoty z erekcją oraz nowotwór.
Produkty bezglutenowe
Dieta bezglutenowa oparta jest o plan żywieniowy, który układany jest poprzez dobór tylko i wyłącznie produktów naturalnie wolnych od glutenu, które uzyskuje się za pomocą określonych środków technicznych. Dieta zaliczana jest do diet eliminacyjnych, gdyż wymaga wykluczenia wielu produktów, które stosowane są na co dzień przez zwykłych ludzi. Warto skonsultować się z dietetykiem, by nauczył odpowiednio komponować produkty i zaleci właściwą suplementację, która ma wpłynąć na niedobory składników odżywczych.
Produkty bezglutenowe muszą być odpowiednio przechowywane tak by zachowały swoją czystość, dlatego nie mogą być magazynowane razem z żywnością glutenową. W przypadku występowania ich wspólnie produkty bezglutenowe mogą zostać zanieczyszczone przez produkty glutenowe, czego efekt może być bardzo niebezpieczny dla osób, chorujących na celiakię i uczulonych na gluten.
Działanie diety bezglutenowej
Ma ona zbawienny wpływ w leczeniu objawów celiakii. Dzięki niej do organizmu nie dostarczany jest niebezpieczny gluten, który wpływa na produkcję przeciwciał tTG i EmA. Przeciwciała wpływają destrukcyjnie na błonę jelita cienkiego, a szczególnie na kosmki jelitowe, których zadaniem jest odpowiednie przyswajanie substancji odżywczych. Nieodpowiednie wchłanianie prowadzi do licznych niedoborów, które przyczyniają się do pojawienia się anemii, problemami z kośćmi, miesiączką itp. Nie ma lekarstwa na te objawy, gdyż są one wynikiem celiakii. Jedyną opcją jest leczenie choroby trzewnej, które wyeliminuje nieprzyjemne objawy.
Produkty bezglutenowe dostępne w Internecie
W sieci znajduje się wiele sklepów online, które oferują sprzedaż wartościowych nieprzetworzonych produktów bezglutenowych, bezpiecznych dla zdrowia. Jednym z nich jest sklep smakidiet.pl, którego wysyłka odbywa się z Krakowa.