Przesilenie wiosenne może prowadzić do zmęczenia, a także uczucia senności, czy apatii. Może również zmniejszyć się nasza odporność. Co zrobić, by nasza odporność była lepsza?

Jak zwiększyć swoją odporność w okresie przesilenia?

Odpowiednia dieta

Na pewno sprawdzi się jedzenie większej ilości warzyw i owoców, które znacznie poprawią działanie organizmu. Dodatkowo warto też zadbać o przyprawianie potraw - imbir, czosnek, czy czarny pieprz - wszystkie te dodatki poprawiają nie tylko smak obiadu, ale przede wszystkim wspaniale radzą sobie z bakteriami. Zwłaszcza czosnek polecany jest przez lekarzy. Działa antybakteryjnie, ale równiez grzybobójczo. Pomaga zwalczać stany zapalne. Herbata z imbirem lub szczypta tego korzenia dodana do kawy sprawi, że łatwiej pozbędziemy się stanów zapalnych w ciele, ale równiez bólu głowy. W diecie nie powinno zabraknąć również odpowiedniej ilości wody. Dzięki niej znacznie szybciej pozbędziemy się toksyn.

Duża ilość ruchu

Zmiany pogodowe, a także roztapiający się śnieg nie zachęcają nas do aktywnego wypoczynku. Warto mimo wszystko postarać się wyjść z domu choćby na krótki spacer. W ten sposób zahartujemy organizm i odetchniemy świeżym powietrzem. Weekendowy spacer po lesie z kolei na pewno pozwoli się zrelaksować i naładować baterie na kolejny, pełen wyzwań tydzień. Ruch zwiększa krążenie krwi w organizmie, a co za tym idzie znacznie szybciej do organów będą napływać ważne składniki mineralne oraz witaminy.

Wypoczynek i relaks

Odpowiednia ilość snu, a także odpoczynek bardzo pomaga w polepszeniu naszej odporności. Dzięki tym dwóm czynnikom możemy cieszyć się lepszym zdrowiem. Dbajmy o to, by spać co najmniej 6 godzin dziennie. By pomóc sobie w lepszym relaksie, warto wspomóc się ziołowymi suplementami z melisą lub melatoniną w tabletkach. Relaks, zwłaszcza na świeżym powietrzu, bardzo rozluźnia. Będąc w dobrym nastroju na pewno odczujemy przypływ energii. Organizm również działa lepiej, kiedy czujemy się spokojni oraz wypoczęci. Zmniejsza się napięcie mięśniowe i występuje mniejsze ryzyko powtania stresu oksydacyjnego, który znacznie upośledza metabolizowanie toksyn w organizmie.