Tuńczyk jest jedną z najpopularniejszych ryb morskich, które regularnie goszczą na naszych polskich stołach. Rybę tą możemy kupić nie tylko w puszce, ale znaleźć także pod postacią soczystego steku, który doskonale sprawdzi się usmażony na obiad i podany w towarzystwie ryżu, pieczonych ziemniaków lub gotowanych na parze warzyw. Aby stek z tuńczyka był udany i zachwycał swoim doskonałym smakiem, należy prawidłowo go smażyć oraz wzbogacić dodatkiem niezbędnych przypraw.

Dlaczego warto sięgnąć po soczysty stek z tuńczyka?

Tuńczyk większości z nas kojarzy się z kawałkami mięsa w sosie własnym lub zalewie olejnej sprzedawanymi w puszce. Zdecydowanie lepszą propozycją od ryby w puszce jest jednak stek z tuńczyka, który jest smaczniejszy oraz bogatszy w cenne składniki odżywcze. Stek z tuńczyka dostarcza spore ilości niezwykle przydatnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3. Jest jednocześnie niskokalorycznym produktem spożywczym, gdyż w 100 g steku znajduje się zaledwie 100 kcal, co czyni z niego świetny wybór dla każdego, w tym także osób dbających o linię lub będących na diecie odchudzającej.

Stek z tuńczyka zawiera spore ilości białka, przez co powinni po niego regularnie sięgać sportowcy oraz osoby prowadzące aktywny styl życia. Jest przy tym bardzo smaczny, delikatny oraz nie wymaga dużej ilości przypraw ani innych dodatków, aby mógł wydobyć swój charakterystyczny smak. Stek z tuńczyka najlepiej smakuje podawany na gorąco z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz odrobiną kolorowego, zmielonego w młynku tuż przed posypaniem pieprzu. Skład mięsa tuńczyka obfituje w witaminy A, E, D i K oraz kwasy omega. Ponadto, stek z tuńczyka jest cennym źródłem magnezu, selenu, fosforu, cynku i żelaza, czyli zestawu pierwiastków niezbędnych do utrzymania zdrowia naszych kości, zębów oraz układu krwionośnego.

Jak prawidłowo przygotować pyszny i zdrowy stek z tuńczyka?

Jak prawidłowo usmażyć na patelni stek z tuńczyka?

Szczególne uznanie wśród smakoszy zdobył tuńczyk pod postacią steku. Jego ciemne mięso jest doceniane w kuchniach całego świata za swoje znakomite walory smakowe, miękką konsystencję oraz prostotę przygotowania. Stek z tuńczyka jest w wielu miejscach uznawany za znacznie smaczniejszy od popularnego na całym świecie steku wołowego, co również przemawia za jego wypróbowaniem. Kluczem do uzyskania idealnego steku z tuńczyka jest prawidłowy proces jego smażenia.

Przed przystąpieniem do smażenia płuczemy steki z tuńczyka pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym z każdej strony. Odkładamy mięso na ok. 20 min do przeschnięcia, a następnie oprószamy szczyptą soli z każdej strony. Rozgrzewamy na patelni dwie łyżki oleju i układamy na niej steki, smażymy na dużym ogniu przez ok. 2 min. z każdej strony do czasu, aż stek z tuńczyka zetnie się mniej więcej do połowy wysokości. Po przesmażeniu odkładamy mięso na 2-3 min. do lekkiego przestygnięcia, a następnie posypujemy odrobiną kolorowego pieprzu i skrapiamy sokiem z cytryny. Szczegółowy przepis na smakowity stek z tuńczyka jest dostępny na stronie: https://szefsmaku.pl/stek-z-tunczyka/.