Prozdrowotne działanie tranu jest powszechnie znane, dlatego też tak wiele osób chętnie po niego sięga. Tran doskonale wpływa na naszą odporność, kondycje i samopoczucie. Co zatem warto wiedzieć na temat tranu? Dlaczego dobrze jest go suplementować?

Tran – podstawowe informacje

Tran to nic innego jak koncentrat oleju, który otrzymuje się z dorsza atlantyckiego lub też z innych ryb dorszowatych. Tego typu substancja ceniona jest zwłaszcza za dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak: Omega 3, Omega 6, DHA oraz EPA. Oprócz pewnej grupy osób (mowa tu miedzy innymi o dzieciach poniżej 4 roku życia czy osobach, które borykają się z problemem kamienicy nerkowej bądź tez chorują na sarkoidozę lub hiperkalcemię) tran zalecany jest praktycznie każdemu. Wielu ludzi szczególnie chętnie suplementuje go w okresie jesiennym i zimowym. Na rynku istnieje wiele preparatów tego typu jest, więc w czym wybierać. Warto jednak pamiętać o tym, że tranem nie jest olej z wątroby rekina czy też olej z wątroby halibuta, choć czasami tego typu specyfiki noszą taką nazwę.

Tran na zdrowie, czyli dlaczego warto sięgać po tran?

Jakie są korzyści przyjmowania tranu?

Tran pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Przede wszystkim wzmacnia pracę mózgu oraz pomaga w skupieniu. Warto, więc zaznaczyć, że tran warto przyjmować w okresie wytężonej pracy umysłowej. Ponadto tran dzięki temu, iż jest bardzo bogatym źródłem witaminy D doskonale działa na nasze kości i zęby. Pomaga w ich rozwoju, dlatego też wskazany jest w przypadku dzieci i młodzieży. Tran obfituje również w witaminę A, czyli tak zwaną witaminę młodości, która to znakomicie wpływa na regeneracje organizmu. Warto także podkreślić, że tran pomaga w walce z reumatyzmem. Dlaczego jeszcze dobrze jest sięgać po tran? Przyjmowanie tranu pobudza układ krwionośny, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na miażdżyce oraz zapobiega zawałom serca oraz chorobom oczu. Kolejnym powodem, dla którego warto sięgać po tran jest jego antynowotworowe działanie. Dotyczy to nowotworów jajników, piersi i jelit.