Wizyty w restauracji są obecnie codziennością dla niektórych ludzi. Społeczeństwo korzysta z tego rozwiązania zarówno przy większych okazjach, jak i bez nich. Niezależnie od powodu wyjścia do restauracji, w lokalu powinno się zwracać uwagę na przestrzeganie zasad savoir-vivre. Zachowanie się przy stole wymaga choćby podstaw dobrego wychowania.

Zasady savoir-vivre w restauracjach

Jakich zasad należy przestrzegać?

Odpowiednie zachowanie przy stole obowiązuje w każdej sytuacji. Nie ma znaczenia również fakt, czy do wspólnego posiłku zasiadają członkowie rodziny, znajomi, czy obcy dla siebie ludzie. Przestrzeganie zasad etykiety jest wymagane przez każdego. Pierwszą zasadą jest zdjęcia kurtki lub płaszcza, od razu po wejściu do lokalu gastronomicznego. Oczywiście okrycie należy oddać do szatni lub umieścić na wieszaku. Wykorzystanie do tego celu oparcia krzesełka może być gafą. Warto również przed zajęciem miejsca przy stole udać się do toalety w celu umycia rąk. Drugą kwestią jest gest przywołujący kelnera lub członka obsługi. W filmach przedstawiane jest to w postaci pstrykania palcami, podnoszenia głosu – żaden z tych sposobów nie jest odpowiedni. Wystarczające jest sugestywne skinienie głową.

Prawidłowe zachowanie przy stole

Jeżeli przy talerzyku znajduje się serwetka, należy rozłożyć ją na kolanach. Czynność ta powinna być wykonana przed zaserwowaniem zamówionego posiłku. Chcąc wytrzeć usta, wystarczające jest delikatne przyłożenie serwetki do ust. Po skończonym posiłku, serwetkę odkłada się po prawej stronie talerza. Symbolem dla kelnera do podejścia do stolika jest zamknięcie karty dań. Natomiast jedzenie posiłku rozpoczyna się w momencie, gdy wszyscy uczestnicy spotkania mają już przed sobą zamówione danie. Największym nietaktem, który niestety w dzisiejszych czasach zdarza się nagminnie jest korzystanie z telefonu komórkowego. Generalnie komórka powinna być wyłączona, lub przynajmniej mieć wyciszony dźwięk. Konieczność odbycia krótkiej rozmowy telefonicznej sygnalizuje się poprzez skierowanie przeprosin gościom oraz odejście od stolika. Przestrzegając powyższych wytycznych, posiłek może przebiegać w znacznie lepszej atmosferze