Żadne przyjęcie rodzinne, czy towarzyskie nie może obyć się bez wina, które idealnie komponuje się z większością serwowanych potraw. Mimo faktu, że jest to często wypijany trunek, nie każdy posiada wiedzę, jak powinien być smakowany – sposób jest bowiem bardzo istotny. Pozwala on na poznanie w pełni walorów smakowych, zapachowych oraz wizualnych konkretnego rodzaju alkoholu. Wszelką wiedzę na ten temat można uzyskać na degustacjach win, z których wynosi się ogrom przydatnych w życiu codziennym informacji.
Sztuka picia wina
W Polsce degustacje wina zdobywają coraz większą popularność, jest to nawet jedna z atrakcji pojawiająca się na eventach firmowych. Pozwala rozluźnić atmosferę i spędzić miło czas w towarzystwie znajomych osób lub poznać nowych ludzi. Jak wiadomo wino występuje w wielu odmianach, wyróżnia się na przykład czerwone, różowe i białe, musujące, wytrawne, słodkie i kilka innych. Każdego warto chociaż raz skosztować, a ponieważ nigdy nie jest za późno na naukę, to warto udać się na profesjonalne degustacje wina. Podczas wydarzenia można zyskać ogromną wiedzę, na przykład w jakich kieliszkach serwować wino, jak trzymać naczynie z trunkiem, jak dopasować wino do podawanych na stół potraw. Samo smakowanie wina podczas degustacji to tylko część całości, ponadto pojawiają się praktyczne wskazówki dla prawdziwych smakoszy. Powinno się również zadbać o właściwe przechowywanie wina pochodzącego z różnych regionów świata oraz podawanie go w odpowiedniej temperaturze – nie każdy zdaje sobie sprawę, jak ważne są te wszystkie aspekty.
Etapy degustacji wina
Wszystkie degustacje wina odbywają się raczej w podobny sposób, składają się z trzech etapów oceny trunków. Następuje to wizualnie, zapachowo oraz smakowo, przygotowanie do poszczególnych czynności może wydawać się dziwne, ale słuszność wszystkich jest dokładnie uzasadniona. Właśnie dlatego, choćby dla zaspokojenia własnej ciekawości warto brać udział w degustacjach wina i wynieść z nich jak najwięcej praktycznych informacji. Pierwszym etapem jest ocena wina za pomocą wzroku, kieliszek z alkoholem musi być lekko odchylony, dopiero wówczas dobrze widoczne są kolor, klarowność, ewentualnie stopień musowania. Następnie wino ocenia się na podstawie aromatu, aby został on uwolniony wskazane jest delikatne poruszanie kieliszkiem po okręgu. W ten sposób wino jest wymieszane i można wyczuć wszystkie nuty zapachowe. Bardzo ważne w tym kroku jest unikanie trzymania kieliszka za czaszę, ciepło rąk może zaburzyć wyczuwanie właściwych aromatów, co finalnie wpływa na wyniki degustacji. Na samym końcu przychodzi czas na degustację smakową, podczas której nabiera się w usta niewielką ilość alkoholu, aby przez chwilę ją zatrzymać. Później należy rozprowadzić trunek po wszystkich kubkach smakowych i dokonać analizy smaku. Sporną kwestią jest to, czy wino podczas degustacji się przełyka, czy nie. Właściwie jedna i druga praktyka jest dobra, na pewno żadna nie jest błędna. Jednak doświadczeni sommelierzy stawiają na subtelne wypluwanie trunku, do czego służy specjalne naczynie.